Saturday, April 28, 2012

Doakan. (II)

I sure love writing, don't I?

Just when I am about to face the real book aka studying, my mind goes wandering around. Everything becomes so interesting. I immediately feel like a genius, with this and that idea in mind. Can't focus at all! Sigh.

Recently (it's always like that, very recent one, duhh) I've been thinking about the word "pray/doa/wish/hope" dan yang sewaktu dengannya. Especially DOA. The most powerful weapon yet, for us, Muslims.

"Aku doakan kau lepas exam."

"Kita doakan mak awak cepat sembuh."

Etc.

But to what extent we really make du'a for them? Honestly if you ask me, before that I used to say such phrases, kita doakan itu ini, lets pray that bla bla and such. Tapi sekadar di mulut/twitter/komen Facebook.

Did I really mention their names in my prayers? No.

Baru-baru ni tergerak hati untuk duduk lama sikit atas sejadah lepas solat, pondering life and all the living things. Ambil masa untuk sebut nama kawan-kawan sorang sorang, doakan yang terbaik untuk dorang. Doakan secara general jugak, supaya semua keluarga/kawan-kawan dilindungi Allah. Tapi rasanya lagi puas bila mention nama sorang sorang. Alhamdulillah. Cakap kawan baik, sayangkan dorang, apa salahnya sebut nama dorang dalam doa? Tak sampai seminit.

Yes, making du'a is not necessarily after prayers. Cop prayers tu doa ke solat? Haish. Faham sendirilah kan. Kadang-kadang bila teringat secara random tentang manusia ini manusia itu yang struggle dengan mak sakit, yang struggle financially, terdetik jugak, Ya Allah, permudahkanlah jalan dorang. Sembuhkanlah mak orang ni orang tu Ya Allah. Bagi orang tu orang ni dapat internship kat company yang dia nak. Itupun dikira doa, kot?

Kalau itu je yang mampu kita buat, itulah yang kita patut buat.

Lagi satu, kadang-kadang terasa macam dah lama tak betul-betul mengadap Ilahi. Bukan mati ye adik-adik, tapi betul-betul rasa macam mengadap Tuhan. Susah betul nak menangis dalam solat, dalam doa. Tak rasa langsung. Nak nak lepas balik cuti Easter yang panjang gila asyik on the go boleh solat jamak, maka doa pun jamak lah. Ribut kelam kabut doa laju laju Ameen terus lipat sejadah. Sebelum Easter pulak tak boleh solat, so nak sync balik solat dan doa tu MashaAllah sikit punya susah. Subuh jangan cakap, kejut pun tak bangun T_T

So cakap kat diri sendiri I have to get back on track. Bangun malam, qiam, Subuh in time, Al-Quran bukak balik, sunat dhuha, Mathurat jangan tinggal. Kena jugak cuba walaupun susah.

Bila dah start sikit sikit, baru terasa macam normal, rasa cukup. Dan sekarang cuba nak improve timing untuk doa. Biar lama sikit atas sejadah tu. Masa solat bila start merewang je otak ni, terus ingatkan diri, kalaulah ini solat yang terakhir, macam mana? Ya Allah, I present you my last solat, in the best way I could do it.

Dan doalah sepenuh hati. Mintak betul-betul dengan Allah. Yakin. Macam mana kita nak mintak tukar course dengan MARA, dengan Allah kena lebih lagi. MARA bagi scholarship je, duit, Allah bagi semua. Sebut apa yang kita nak. Cakap dengan Allah. Monolog. Allah dengar jangan risau. So I tried "talking" to him. Literally talking to him. Mengadu. Kalau sebelum ni doa macam skrip drama dalam hati, sekarang cuba untuk bercakap sampai keluar suara. Dengan yakin. Alhamdulillah it works for me. Bila cakap betul betul sampai keluar suara, mintak betul betul, keyakinan tu lagi bertambah. I know He's listening. And I feel enlightened. Kadang kadang sampai menangis sebab overwhelmed dengan emosi, especially bila fikir diri sendiri yang banyak sangat nak mintak itu ini, tapi dosa MashaAllah melangit tinggi.

Try. Speak to Him. Voice it out. May you feel it. The feeling that He is so near. He is, indeed.

We created man, We know the prompting of his soul, and We are closer to him than his jugular vein.
Surah Qaf: 16


3 comments:

Azierah Awang..^_^ said...

<3
may Allah ease ur way...:)

Anonymous said...

Dengan aku aku menangis baca post kau ni. I love you, sayang. :)

Bella said...

Azie, thank you. May He guide us to the right path (:

Anon, aku suka bila kau komen as anon, macam mystery gila heheh. I love you too.