Wednesday, November 23, 2011

Notes from Ayah II.

Terpandang benda ni masa nak simpan ink printer dalam kotak stationeries.

Macam mana boleh sampai UK? Ayah punya kerja. Ayah diam diam letak dalam luggage masa packing. I wasn't involved in the packing thingy, semua Umi and Cik (my nenek) yang buat. Sekali dah sampai UK baru tengok apa yang dorang sumbat. Cili kering ikan bilis asam keping semua yang Bella tak tau pun macam mana nak guna -.-

Termasuklah CD ni. I know it's Ayah punya kerja because I remember going to the kedai buku ilmiah Islamik dekat bawah pejabat MARA. Ala yang depan cafe mahal nak mam tu. Haritu last day kat Malaysia. Malam nak fly, pagi tu kena pergi MARA sebab tertukar duit dengan sorang budak London. Kalau tak dah £950 sebulan kannn.

Lepas settle dengan bank, ikut Ayah masuk kedai buku tu. Ayah tanya, if I want anything in particular. Being me, OF COURSE LAH TAKDE :3 Oh no, I have been looking for Quran recitation with terjemahan, which memang tak pernah jumpa pun since tinggalkan sekolah agama dulu :( So sape sape yang ada MP3 sekali dengan terjemahan, please please, bagitau okay. Nak beli :'(

So back to Ayah, he asked if I want any CD ceramah or tazkirah or stuff, I said I'm fine, sebab semua tu boleh dengar online. Any buku or Mathurat or Yasin, pun takpe, sebab memang dah ada. So off we went, tak beli apa apa.

Without me knowing he actually bought this for me and 'smuggled' them inside my bag.

Which was exactly what he did 5 years back, when he left a handwritten note on a newspaper article in my groceries supply plastic bag when he and Umi came to visit me at the boarding school. Without me knowing. Bila unpack gali balik plastik biskut air kotak semua yang Umi bawak tu, baru lah jumpa nota ni.

Remember this? Ayah gave this to me 5 years back. (Read here)




Tengah touching sorang sorang, I decided to give him a call.

Me: Awat tak tidoq lagi?
Ayah: Nak tidoq la ni, dah tu phone bunyi.
Me: Had your dinner? Makan apa?
Ayah: Nasik goreng dengan ayam peri peri.
Me: Sounds good, masak ka?
Ayah: Yelah, sebelum pergi office pagi tadi defrost ayam, marinade, balik kerja goreng lah.
Me: Kesian nya dia, sorang sorang.
Ayah: Nak buat macam mana, cari rezeki untuk anak anak.

(Umi and Adam have gone back to KL since it's school holiday but Ayah is working so he's the only one left in Sarawak)







#Untungla dapat Ayah macam ni jadi ayah mentua. 
(ye aku sound kau yang tengah membaca ni kehkehkeh)





On a more serious note, yes, I miss home.

2 comments:

orang kecil said...

i miss home too. :(




on a less serious note,

sape???

Bella said...

On a less serious note,

ye, kau lah yang tengah membaca tu.