Thursday, September 22, 2016

Sembang mak mak.

Lately perasaan asyik nak maaaaakan je. To be fair, that's nothing new. But at the rate I'm going, I constantly crave for food. Nak pulak different things at different times. One second I wanted sotong celup tepung (Melayu), then spicy tofu soup (Korean), then the next I wanted steak (Western). Haritu mengamuk nak ayam penyet (Jawa), sudah, mana pulak nak cari tetengah kampung omputeh ni. Good thing I'm a pretty good cook. So ada benda yang nak sangat makan tu kekadang setengah jam, tetiba siap ada atas meja. Nasik lemak je pun walhal, haha.

To make it worse, our weighing scale takde battery, so memang tak keep track dengan berat since pindah rumah ni. Memula tu kemain confident I won't gain weight sebab kerja macam hantu, tapi sekarang dah waswas, haha. Actually we have another weighing scale tapi taktau celah mana simpan. Rumah besar sangat kot, storage merata. Kahkah. Not even joking. Rumah ni besar ok. Bayar pun besar. Wuuu. Bersyukurlah ada suami. Ehhh. 

Haritu masak asam pedas ikan pari. Ye, tetiba jumpa ray wings kat supermarket ni haa, reduced pulak tu. Apa lagi, ambil lah seketul dua.


Malangnya suami pulak (sejak bila panggil Adam suami hahaha hai abang) tetiba takberapa suka masakan asam pedas. First time tau ok. Biasanya dia sapu je semua, tapi bila ada je yang dia cakap 'kurang suka' atau 'least favourite', terus dapat hint maksudnya memang dia taksuka la tu. What to do. Malang lah nasib kau si pari pari. Emm sebenarnya, even to me, asam pedas ni memang tricky sikit. Not my favourite too. Jaaaaarang sangat jumpa asam pedas yang kaw enough for me to go, perggh sedapnyaa. And Bella juga jenis yang tak memilih makanan ok. But for a first try, it wasn't too bad. Cuma sekarang dah sedar masak asam pedas is not my specialty. And both of us taaakde la suka sangat asam pedas ni, so makan kat kedai nasik campur sudah. Takyah nak masak bagai. 

Then before that masak soto dengan nasik impit. Siap dengan bergedil. Favourite please. Tapi takpernah masak. 


Time ni alas meja pun belum beli lagi. Maka guna lah surat khabar free. Tapi point dia di sini ialah, gheeeenyah nya buat soto bakhanggg. Dia senang je, tapi leceh ya ampun. So abang, next time kita makan soto ialah tahun depan ok.

I also found out that both dishes are actually my mil's favourite. Terus confident jadi menantu kesayangan. 

Gaya sembang level mak mak sangat, walhal sendu takboleh balik Malaysia je pun, haha. 

3 comments:

Leng Chai said...

WHAT??!!! asam pedas korang x suka? aku sebagai peminat tegar asam pedas kiciwa dengan korang... hahaa Adam x suka makan pedas ke

Bella said...

Suka jee. In fact aku pun suka kalau dia sedap. Tapi bila aku masak jadi cam, mmehhhh. Aku yang keciwa, luls. Tapi orang cakap asam pedas melaka sedap en enn

Leng Chai said...

kalau nak assam pedas cari negeri sembilan or melaka punya. memang impossible untuk aku x tambah nasi