Wednesday, June 30, 2010

how you met my mother.

today we had a special guest, all the way from Kajang - Kedah - Kelantan - Terengganu. (well, they were on a road trip, what else can i say?) but since we just got back from KL yesterday, and from Myanmar 4 days ago, the house is still practically empty - especially the fridge. so dearies, no home-cooked food, okay? just Nasi Kukus, sedap what? ;P

i've been thinking what i really want to do with my life. tengok orang buat itu, nak buat itu, tengok orang buat ini, nak buat ini. semua pun nak buat. semua pun seronok. tapi sudahnya, harammm.

1. i envy Adam going on a road trip, with his Wan, Mak Long and cousin Kak Rina. now you tell me who else going on a road trip with their Grams? comel gila mak aih! semua pun kagum gila when i told them he's on a road trip - with his Wan as one of the passengers. NAK IKUT JUGAK! well, i was supposed to be a part of the plan, but gave to admit, living as a perantau (traveller, is it?) di tanah air sendiri is never easy. i never know where will i be, when will i be, i just keep moving, hop on hop off. so i always end up cancelling plans, or not planning at all. but well, it was supposed to be OUR trip baby! haih masalah3.

so that's one thing - ROAD TRIP. one of my biggest dreams of all time since i was a kid. nak jalan3 sendiri, tengok tempat orang, merempat mana3 yang sempat. COOL.

a nut in the shell: orang pergi road trip, saya pun nak pergi road trip jugak. tapi takboleh, my life itself IS actually a trip ;)



2. speaking about his road trip, then i have this Kak Rina on my mind. she's a freelance photographer. part time one. her pictures are just splendid! if i'm not mistaken, she already had a steady job with good pay, but quit because of her passion towards photography. (Kak Rina maaf yek kalau salah;P) she takes pictures of her friends, cousins, random stuff, etc etc. sangat cantik. another friend of mine yang bercita3 menggunung tinggi berapi pun suka photography. mahukan DSLR. kenapa semua orang pun suka amik gambar ni? (maka baiklah, saya suka digambarkan;)

this is a strange undiscovered (or newly-discovered?) side of me - photography. macam cool. tengok Kak Rina seronok je? ;P okay, i'll wait for her pictures and grieve with jealousy tengok Adam parachute-ing. baby, you're supposed to be gayat! how come you did that WITHOUT me? *sobs*

another nut in the shell: orang lain nak amik gambar, saya pun nak amik gambar. tapi takboleh, setakat ni semua kamera yang saya dapat semuanya rosak. Kodak, Nikon. haih tunggu DSLR jugak lah camni;P



3. Zahid has been playing his guitar lately. sometimes the songs are really nice, but of the times they suck. (ouch!) and Afiq pun dah boleh start "Wake Me Up When September Ends" guna gitar kapak tu. seronok! macam cool gila. then i remember when i told dad that i wanted to take a guitar lesson after finishing IB. a GREEN LIGHT dude! then suddenly got too many things to handle. guitar lesson? gone with the wind.

a nut in another shell: orang lain main gitar, saya pun nak jiwang sorang3 jugak pakai gitar, nak main depan webcam upload kat facebook jugak lagu yang saya main, nak dedicate kat orang tersayang jugak. tapi takboleh, jari pendek3 gemuk3 (serius taktipu) lepas tu tindih string lain, not terus hancur. adoi.




4. teringat pulak si KN ngan Ahuyy yang kerja kat GSC Pavilion. hoi, GSC Pavi tuh, our favorite spot for movie marathon and midnights. (hah, kantoi) seronok je dengar. macam cool. reminiscing back my times with KN, he mentioned to me once, that he REALLY3 wanted to work at a cinema. now he really got it. awesome! nasib baik lah dapat kerja kat popcorn tuh, kalau kerja suluh3 seat lepas movie habis, lagi senak. you know why? cuz if everyone watches movie like me, as if popcorn sepah3 habis satu seat, then mati lah kena vacuum satu hall movie tu. ouh KN, combo 6 ice lemon tea without ice satu! (saya tunggu movie free anda)

another nut in another shell: orang lain kerja kat movie, saya pun nak kerja kat movie jugak. tapi takboleh, saya perempuan, nanti kena OT balik malam, macam mana? kalau kena kidnap dengan hantu, scary oh.



5. there are a LOT LOT LOT more that i want to do, inspired by my friends at KMB, especially. (kantoi stalk kawan3 kat fb eh) will share, because i'm really in the mood of sharing. anyone with AWESOME with a capital A-W-E-S-O-M-E are most welcome to share too!



ps. malaysia has been kinder to me in the past few days. not so hot, i guess;) i heart you malaysia!

Saturday, June 26, 2010

the first thing ..

.. i learn about malaysia after being away for quite some time is






malaysia is so freaking damn hot.

yes, literally HOT.





i used to wonder when people say "malaysia ni panas ah". hey, been living here for 20 years ++, still doing great, panas celah mane plak?


not anymore.


malaysia memang PANAS!





ps. allergies rashes go away!

Thursday, June 3, 2010

there is always the first time.

pembaca yang budiman sekalian;
hari ini merupakan kali pertama saya menonton filem melayu di panggung wayang. pada mulanya saya sedikit (banyak sebenarnya) teragak-agak untuk menonton filem ini memandangkan saya tidak pernah sekali pun menonton filem melayu di pawagam, tapi saya gagahkan jua diri untuk membeli tiket filem ini memandangkan sahabat baik saya (yang begitu bersemangat meyakinkan saya akan kehebatan filem ini) begitu teruja. maklumlah, hari ini merupakan hari pertama filem itu ditayangkan. maka tepat jam 4.45 petang, wang saya selamat melayang ke "pawagam layar emas" di "petak masa", bukit bintang, secara tidak langsung menyumbang kepada perkembangan ekonomi negara dan industri seni tanah air. kami melangkah ke dewan 1 untuk menonton filem ini - Lagenda Budak Setan.

yes, Lagenda Budak Setan. it was cool, if not awesome. i mean, the storyline was a bit shaky with no clear motives (well, that's what usually happen), but farid kamil was the best. i was never a fan of him before (i am still not now), but he was really charming and funny and a little cute in that film. a bad boy turned good (cliche i know), fell in love with the gorgeous lisa surihani, spiced up with the really heart-breaking tears-inducing song "Bila Cinta by Fili", some secrete love by the pretty fazura......... wallaaaaa! there you go, Lagenda Budak Setan (of course it is).

baiklah. sedikit (mungkin agak banyak sebenarnya) kelemahan dalam filem ini yang agak ketara (memang banyaklah rupanya) ialah sebutan pelakon3 yang berbeza3 merujuk kepada perkara yang sama. mungkin agak mengelirukan di sini, tapi sebagai contoh, suatu ketika watak memanggil ibunya IBU, tidak sampai lima minit kemudian, panggilan itu bertukar menjadi MAMA. seperti juga I dan YOU yang tidak lama selepas itu menjadi SAYA dan AWAK. sebutan huruf R pelakon (yang tidak dapat dinamakan di sini) juga ada kalanya (selalu juga sebenarnya) sangat melucukan.

ou yeap. the whole hall was laughing when she pronounced the R. eg: maRah. i couldn't help but laugh too, but hey, who cares? she's too pretty to be blamed for her R. overall, everything was good. i mean, this is my very first malay movie that i ever watched in a movie theater, and it turned out not so bad. farid kamil's hair remind me of him, even some of his features too. so i guess that's another x-factor in the movie. (right, i know i'm not lisa, so stop it). but to sum it all up, it worth a try. and please please please, download the OST. it makes you cry any minute you listen to it. (oh i'm already sobbing! right, that's a lie)

nota kaki: maaflah, saya sangat mahukan satu entry berbahasa melayu sepenuhnya, apatah lagi ini merupakan kali pertama saya menonton filem melayu di pawagam. tapi saya masih menyelitkan unsur3 bahasa asing. saya hanya tidak dapat menolong diri sendiri. (i just couldn't help myself). diharapkan entry ini dapat mencetuskan perasaan ingin menonton filem melayu dan menyokong industri perfileman negara sekali gus menaikkan semangat patriotisme dalam diri kita semua, apatah lagi BTN atau lebih dikenali sebagai Biro Tatanegara kini berada di sekitar penjuru (around the corner).


apa lagi kawan3, ayuh ke BTN! - pesanan penaja

Wednesday, June 2, 2010

MUHAMMAD KHAIRUL NAZRIN BIN KHALIL;

aku speechless. aku taktau nak start camne, nak cakap camne. aku nak cakap direct kat kau, tapi aku rasa cam bersalah gila aku takut aku nanges tak pasal3 kat kau lau aku cakap direct. aku tau kita dah plan benda alah ni since zaman paleolitik dulu. babe, sume orang tau kot? shit gila perasaan skang weh. sumpah, kalau aku ada kereta dah lama aku gi kat kau mintak maaf bawak bunga banyak3 cam psycho. tapi.. shit lah. shit gila. sumpah emosi perasaan tak stabil rasa nak sepak orang (okay aku patut sepak diri sendiri) skarang. seyes. aku mintak maaf sangat3:(



soorry lagi. aku speechless. this time memang betul3 speechless taktau nak cakap apa.


kita still kawan kan? :(