Monday, February 28, 2011

#51. Someone hug me please.










 Hidup memang palat, tapi esok masih ada :)

Sunday, February 27, 2011

Twenty one and iPhone-less. A perfect example of Mac epic fail.


I thought an eight year old with an iPhone can already make the headline of a newspaper, no, this one even better.

SPOILT SIX-YEAR-OLD USING iPHONE 4 WITH 1GB DATA PACKAGE AND A MONTHLY COMMITMENT OF RM100 FOR 24 MONTHS



At the iPhone Activation counter.
--------------------------------------------------------------------------------
Me              : Is this your first iPhone, Miss?

Customer  : No, I used to have one before my daughter said she wanted to have it.

Me              : Oh, she must be very lucky to have such a generous Mom to grant her an iPhone just like that. (chuckles)

Customer  : Yeah, see, she already changed the phone cover with the one she chose. (pointing at a little girl on the sofa holding an iPhone 4 with Hello Kitty cover)

Me              : … (in complete awe)

Customer  : I know I know. She’s only six, but she’s the only daughter, what else can we say.. (laughing nervously)

--------------------------------------------------------------------------------


Kids nowadays --- do they even know the meaning of childhood anymore?

Wednesday, February 23, 2011

When was the last time you had your first date?



Recently I realized that there are two types of guys when it comes to negative answers.


Type 1:
Those who ask you out and when given a NO, they will go like, "Fine, you taknak keluar dengan I, I keluar dengan Kiah la kalau macam tu." (with a merajuk sound effect)

Type 2:
Those who ask you out and when given a NO, they will still remain calm and maintain their charm by saying, "Okay, there's always a next time."


And I notice that I get easily irritated by Type 1. I suck big time at pujuk memujuk orang. I just don't know how. You nak keluar dengan Kiah ke, Senah ke, Tipah ke, ada I kisah? Kalau dah I cakap I taknak keluar dengan you, maknanya I taknak lah. Ugut I nak keluar dengan orang lain lah pulak, GEDIK.

And to my eyes, guys don't deserve to be gedik. FAIL.




Okay I forgot the Type 3 - those who ask you out and when given a NO, they will still show up in front of your house (bajet surprise lah konon). This is the tak reti bahasa type, which should be sent back to school for language lessons - belajar balik grammar vocab segala.

For some other girls, a NO might just mean YES with a little provoking and sweet-talking, but for me, a NO means NO.



Self-evaluation time: Which type are you?

My Type :')


Sunday, February 20, 2011

So far away for far too long.



Adam won’t let me depart to UK earlier than I should, yet he’s not sure if he’s coming home this summer.


There's Adam, and there's a place to call home. I miss home. I feel like I’ve been too far away for far too long. Having maids since I was a kid, growing up in boarding school, staying at college while my family living abroad, now on my own in KL while Ayah and Ummi are both away.

And I have like, six months to pack my things before I really leave.

I want to go home. I miss the smell of a home. I miss listening to Ayah’s craps every day, passing wisdom in the most annoying-argument-provoking way. I miss Ummi’s nag on how messy the house is especially when it comes to the dusty floor and piling laundries. I miss the fights between Afiq and Adam (though I think Afiq is reaching an age where he thinks he should have a girlfriend already). I miss shoo-ing Syahirah from the room just because I still can’t accept that I’m sharing the room with her. I miss waking up to find breakfast served on the table. I miss those weekends when Ayah would mow the lawn, wash his cars, go out jogging, etc. I miss the smell from Ummi’s cooking. I miss a home. I miss the sight of a home, where you wake up to find green grass and dry leaves on the yard, instead of the gloomy skies tarnished by high rise buildings seen from 25th floor.


Kalau yang duduk Kuala Lumpur, Malaysia pun dah homesick macam ni, kawan3 dekat UK Ireland camne pulak ek?





Saturday, February 19, 2011

Monday, February 14, 2011

Fasting period to feed the eyes.

Soalan frekuensi: Kau kerja bagai, apa kau dapat ek Bella? (okay, 'ek' tu aku tambah)

Selain kepenatan tahap maksima yang tak dapat nak digambarkan dengan kata3, serta maki hamun customer tak kurang juga daripada bos3 atasan mahupun bawahan yang perasan sebagai golongan atasan, Bella telah berjaya membuatkan diri sendiri puasa (makan pasir pun boleh) sehingga akhir Februari dengan memiliki ini.

Ye. Inilah. Canon EOS 550D. Mahu tahu lebih lanjut? Sila Google, jangan malas3.

For now, I'm not ashamed to admit that I currently own an overpriced camera, not a DSLR, for I don't know how to navigate that thing yet. Godek3 sana, godek3 sini, sampai tertidur baca Manual Guide tu. Full Auto mode pun gambar dah lawa tak ingat, lagi kena godek3 ka?

Tapi tak boleh, hati mahu tabah, semangat mahu kuat, beli pakai duit sendiri tu, takkan beli DSLR lepas tu guna Full Auto kot, tak masyuk la bro. So azam tahun baru Cina harus pandai mengemudikan Encik Canon 550D sebelum berangkat September nanti, InsyaAllah. Mau cakap dia suka tengok blog yang penuh dengan gambar3 travelling, so ini pun sedikit sebanyak tribute untuk Mau jugak lah. (walhal gambar celah3 bilik je, tak start travel pun lagi)


Sebab snapshots lawa sangat, gambar Encik 550D pun camwhore jugak. Dah tak sudi guna Panasonic Lumix you. Apatah lagi Samsung Star 3.2 MP tu. Boleh main jauh3. 





I was honestly mesmerized by this shot. See the details inside the ring? OMG. (sila abaikan karat3 cincin itu) 




One of my favourite corner of the bedroom. 




Dan inilah. Masih :')



Janji Di-ana-ri sendiri: Cuba untuk tidak meng-camwhore self potrait dengan DSLR!

Thursday, February 10, 2011

When you have nothing to talk about, you talk about others. And create rumours.

"Weh berani lah kau ajak Bella keluar lunch kat KLCC. Kau tau, boyfriend dia some Executive kat atas. Orang besar dow. Kau kacau girlfriend dia, tak sayang kerja ke? Silap haribulan kena terminate, baru tau."




Reaksi spontan Bella: Jadahnya boyfriend aku Exec kat atas. Oh, so boyfriend aku orang besar, kerja office, makan gaji, public holiday cuti, dapat bonus plus staff price on device siap. Lepas tu takkan nak tengok je aku kat bawah kerja Promoter hari3 gelabah jual broadband simpan duit nak beli iPhone pun tak lepas? Kau balik pukul 6, aku kerja sampai shift malam. Cakap orang besar, Exec lagi tu, takkan takleh adjust girlfriend sendiri masuk staff kot.




Sumpah ini lawak terhebat sepanjang kerja Promoter kat Telco HijauBiru ni. Adoi. Manusia oh manusia. Baru dua minggu. Lepas ni entah apa lagi lah..

Friday, February 4, 2011

Random Title: Rainbow by Mau (who seems to have a lot to say about my posts)

And that's why I'm enabling the comments section.

:)

Random Title: Mermaid Theory by Shahir (who's striving hard next semester to come back during summer)

It’s been only a week since I started working at the Centre, instead of the office, but I already ignored many many many important people in my life.

Part of it because of the shift work time, but mostly because I’ve been too lazy to pay my broadband bill, that I don’t have Internet connection, and I can no longer enjoy the privilege of having free Internet access like I did when I was at Level 16.

Baru seminggu dalam Customer Service, dah rasa macam3, kena macam3, semua pun macam3.

***

Situation 1: Kau ingat aku kerja sini cari suami ke apa?

“You ni kan, I yang taknak beli phone, tengok you, terus rasa nak beli. Boleh la, bagi Torch sebijik. Eh silap, dua, satu untuk I, satu untuk hantaran kita.”

“Sorry la bang, kalau setakat Torch I tak layan. I tak main lah cukup3, I main lebih. Mintak IC bang, dengan phone number.”

“Eh, dah mintak IC dengan phone number, dalam brochure takde plak cakap nak beli phone kena bagi IC.”

“Kalau semua nak letak dalam brochure, nanti Promoter nak buat apa, takde la pulak I kerja kat sini.”


Situasi 2: Saya respect anak Auntie belajar kat UK, tapi kawan3 saya pun ramai kat sana.

AuntieStylo1: “Dah ada boyfriend belum ni? Kalau takde Auntie boleh carikan.”

AuntieStylo2: “Haah, anak Auntie ni handsome tau, belajar kat Southampton, buat Engineering.”

“Alah, belajar lagi ke? Saya kalau boleh nak yang monthly income agak3 saya boleh berhenti kerja.”


Situasi 3: Setahu saya Telco hijau biru takde modeling service.

“Eh, anak I suka tengok you, amik gambar sket.” (sambil angkat Curve yang baru beli kat kaunter nak amek gambar)

Sumpah cuak bai. Psycho gila Makcik.


Situasi 4: I appreciate you cakap I pandai buat marketing, tapi I memang kena sambung belajar.

“Bella, ni business card I, kalau you rasa nak buat RM3k per week, call I. Training semua kita bagi, don’t worry.”


***
Entah lah. Kalau orang yang dah lama dalam Customer Service, semua ni tak pandang sebelah mata pun. Tapi honestly speaking, I tak pernah kerja. I diajar untuk belajar all this time. Yelah, habis sekolah rendah, masuk sekolah asrama, lepas tu tukar sekolah yang ada nama sikit time Form 4, lepas SPM, masuk kolej, dapat scholar. Kalau kerja pun time lepas SPM dulu, itu pun dengan family punya business, mana nak berkembang. Sekali lepas IB kerja Telco biru hijau, dengan EPF SOCSO segala, excited.

Tiga bulan kerja office, mengada3 nak turun bawah, jadi Promoter. Huyoh, memang mengada3 habis lah. Baru seminggu rasa macam dah semput. Mana tak nya, sikit3 kena marah. Kalau tak dengan staff lain, dengan customer. Through phone siap. Yelah, I kan budak baru, itu taktau, ini taktau. Lambat sikit, marah lah.

Tapi an, serious, rasa macam, WAAAHHH SO INI LAH DUNIA LUAR EK? Selama ni kawan dengan orang3 pandai, dak3 overseas, boleh kira dengan jari berapa kawan yang habis SPM terus kerja. Full time, siap.

Bella ni pulak jenis yang tak share kalau tak kenal, so bila staff lain tanya background, cakap je la ada Diploma, and sekarang tengah cuti sebelum sambung belajar. Dorang tanya belajar mana, harapan la nak jawab, sampai dorang assume Bella ni some college drop-out yang malas belajar, so kerja dulu sebelum gain momentum belajar balik.

I tak kisah. Kalau dorang nak cakap I stop sampai SPM pun so what? Ini bukan dunia I, it’s their world. I’m trying to fit in. I tak pernah cakap pasal my future plan. Buat apa kecoh3 kau nak blah September ni?

But again, honestly, walaupun rasa memang lonely gila lepas kawan3 semua fly last year, I rasa I banyak belajar lepas TOK case ni. Kalau dulu mindset I semua pasal belajar belajar belajar sampai grad, sekarang ni I sedar yang tak semua orang macam I, ada privilege financially, academically, semua lah, untuk belajar.

And kalau korang rasa kerja ni lagi seronok dari belajar sebab dapat duit, silap besar la bro. Dulu belajar under scholar, dapat duit jugak apa? Sekarang kerja, shift entah apa3, silap haribulan pukul 11 baru sampai rumah, kena maki dengan customer, gaji masuk half je, segala lah. Lepas tu ingat pergi kerja boleh terbang apa? LRT dengan rumah one way RM2++, so pergi balik dah RM4++, belum masuk cab lagi. Tolak duit makan, top up, gaji pulak bukan nett, ada EPF SOCSO segala, berapa sen sangat lah sebulan yang tinggal.

Ni baru sikit, rumah Ayah bagi, bill air elektrik Ayah bayar , duit dapur kadang3 dapat lah jugak, status pun single, takde tanggungjawab segala, tapi duit dah rasa macam desperate. Nafsu duniawi melimpah ruah takyah cakap, pantang tengok itu ini, semua nak.

Entah lah, kadang3 rasa macam, apa lah yang I buat kat KL ni. Baik ikut Umi balik Terengganu, at least duduk dengan family, Umi masak. Takpayah gelabah3 fikir balik rumah nak makan apa. Tak pun cabut ikut Ayah kat Miri, boleh tengok tempat orang.

KN cakap, sebelum fly, baik duduk dengan family, spend time dengan dorang, nanti dah fly, menangis3 kau nak balik.




Betul ke? Kena hantar surat resign lah macam ni.




Tak pernah dapat 'Unsuccessful' banyak gila camni, tapi sebab ada satu 'Unconditional', syukurrrr. *mata berkaca3*



Dah nama lagi Random Title, sebarang ketidaksemena3an tajuk dengan kandungan entry amat tidak dikesali.